تاریخچه اولین خانه هوشمند ایرانی به طور کامل شفاف و دقیق نیست. با این وجود، میتوانیم راه اندازی “ساختمان سرای محله” در سال 1369 را نقطه آغاز تاریخچه صنعت خانه هوشمند در ایران بدانیم. این ساختمان هوشمند در بوستان ازگل تهران واقع و به عنوان یکی از اولین ساختمان های هوشمند در ایران معرفی می شود. ساختمان سرای محله در پنج طبقه ساخته شده است. از فناوری اتوماسیون خانه برای صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی و تامین امنیت ساکنین بهره میگیرد.
اگرچه ساخت برخی مکان های ویژه مانند ساختمان سرای محله گامهای بزرگی در راستای هوشمندسازی خانه محسوب میشود. اما مهمترین ویژگیهای ساختمانهای هوشمند امروزی، قابلیت کنترل خانه از راه دور و عملکرد یکپارچه تجهیزات خانه است. این تجهیزات به طور مداوم با یکدیگر تبادل دارند و به طور یکپارچه عمل میکنند. به همین دلیل میتوانند بر اساس ورود و خروج افراد روشنایی یا دما را کنترل کنند. همچنین اگر به دنبال یادگیری دوره آموزش هوشمند سازی ساختمان هستید با ما در ارتباط باشید.
گروهی از محققین ایرانی در ششمین نمایشگاه بینالمللی رسانهای دیجیتال که در سال 1391 برگزار شد، از نخستین خانه هوشمند بومی رونمایی کردند. این خانه هوشمند از راه دور و از طریق گوشی موبایل قابل کنترل است. قابلیتهای آن شامل کنترل شدت روشنایی، روشن و خاموش شدن چراغها، کنترل سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و تهویه با هدف کاهش مصرف انرژی، قابلیت برنامهریزی برای عملکرد تجهیزات خانه، باز کردن درب از راه دور و کنترل سیستم امنیتی هوشمند را شامل میشود.
تجهیزات خانه هوشمند به طور یکپارچه عمل میکنند؛ یعنی در زمان عدم حضور افراد سیستم روشنایی هوشمند خاموش میشود. اینگونه سیستم های گرمایشی و سرمایشی طوری کنترل میشوند تا انرژی کمتری را مصرف کنند. توسعه دهندگان این خانه هوشمند ادعا کرده بودند که فناوری مورد استفاده برای هوشمند سازی این خانه مشابه داخلی یا خارجی ندارد.
تاریخچه هوشمندسازی ساختمان ها به شرح زیر است:
۱۹۰۱ – ۱۹۲۰: آغاز تاریخچه هوشمندسازی با اختراع لوازم خانگی
۱۹۶۵ – ۱۹۶۷: اکو چهار (Echo IV) و کامپیوتر آشپزخانه
۱۹۸۰ – اوایل دههی ۱۹۹۰: پیشرفتهای در تکنولوژی و سالمندی
۱۹۹۱: تکنولوژی هوشمندسازی بهبود یافته و تأثیرگذار
۱۹۹۸ – اوایل دههی ۲۰۰۰: رشد سیستمهای هوشمند در خانهها و ساختمانها
همانطور که اطلاع دقیقی از اولین خانه هوشمند ایرانی نداشتیم، اولین خانه هوشمند جهان نیز به دقت مشخص نیست، اما اکثر ساختمانهای تجاری، سازمانی و صنعتی که پس از سال ۲۰۰۰ ساخته شدهاند، شامل سیستمهای هوشمند هستند. همچنین، بسیاری از ساختمان های قدیمی تر با یک BAS جدید مجهز شدهاند که معمولاً از طریق صرفهجویی در انرژی و بیمه و سایر صرفهجوییهای مرتبط با تعمیر و نگهداری پیشگیرانه و تشخیص خطا تأمین میشود.
هوشمندسازی لوازم خانگی یکی از جذابترین تحولات در زمینه فناوری خانگی است که تاثیر چشمگیری بر زندگی روزمره ما داشته است. این تحولات از اختراع اولین لوازم خانگی هوشمند تا امروز، پیشرفتهای چشمگیری را تجربه کردهاند. در ادامه، به برخی از مهمترین اختراعات و تاریخچه هوشمندسازی لوازم خانگی اشاره میکنم.
اولین وسایل هوشمند سازی شده
اختراع اولین ماشین لباسشویی هوشمند: اولین ماشین لباسشویی هوشمند در سال ۱۹۹۵ توسط شرکت الکترولوکس معرفی شد. این ماشین دارای قابلیتهای هوشمندی بود که به کاربر امکان کنترل دورههای شستشو و صرفهجویی در مصرف انرژی را میداد.
ظهور یخچال های هوشمند: یخچالهای هوشمند که در دهه ۲۰۰۰ وارد بازار شدند ، دارای ویژگیهایی همچون دسترسی به اینترنت، نمایشگرهای لمسی، و قابلیت ارسال هشدارها به گوشی هوشمند کاربر برای اطلاع از وضعیت یخچال بودند.
پخت و پز هوشمند: با پیشرفت فناوری، اجاقهای هوشمند و رباتهای آشپزی هوشمندی توسعه یافتند که به کاربران امکان مدیریت و کنترل فرآیند پخت و پز را از راه دور از طریق اپلیکیشنهای مخصوص میدادند.
سیستم های خانه هوشمند: با پیشرفت اینترنت اشیاء، سیستمهای خانه هوشمند شامل کنترل روشنایی، دما، امنیت، و دیگر ویژگیهای خانه به صورت هوشمند از راه دور ممکن شد.
روباتهای خانگی هوشمند: روباتهای خانگی هوشمندی که میتوانند وظایف مختلفی همچون تمیزکاری، آشپزی، و مراقبت از سالمندان را انجام دهند، نیز به بازار عرضه شدهاند. تاریخچه هوشمندسازی لوازم خانگی نشان از رشد و توسعه پیوسته این صنعت است.
نمونه های دیگر از ساختمان های هوشمند ایرانی
برج لکسون در منطقه چیتگر تهران :
این ساختمان 30 طبقه دارد و امکاناتی مثل سیستم اعلام و اطفا حریق ،آبیاری فضای سبز، سیستم کنترل انرژی و پارکینگ هوشمند را در اختیار ساکنین خود قرار می دهد.
ویلای مهسان 5 در تهران :
این ساختمان 4 طبقه دارد و یکی از برترین خانه های هوشمند جهان است که یک معماری سنتی و مدرن دارد و امکاناتی شامل : مصرف بهینه انرژی ،تغییر خانه بر اساس ساعت های شبانه روز و همچنین تغییر فصل ها و سایر ویژگی ها . این خانه به عنوان برترین نامزد مسابقات Knx هوشمند آلمان در سال 2010 میلادی معرفی شد .
برج رولکس فرمانیه :
این برج 16 طبقه دارد و متشکل از 52 واحد مسکونی است و امکاناتی مثل پارکینگ هوشمند، سیستم آب گرم بر پایه انرژی خورشیدی و سیستم سرمایش و گرمایشی هوشمند را در اختیار ساکنین قرار می دهد.
در نگاه اول به نظر می رسد که هزینه های هوشند سازی بسیار بالاست و هزینه بیشتری را به مالک ساختمان تحمیل می کند اما مقدار قابل توجهی از این هزینه ها به علت صرفه جویی در مصرف انرژی به جیب مالک بر میگردد علاوه بر این ساختمان های هوشمند به دلیل اینکه امکانات بیشتری در اختیار ساکنین قرار می دهند قیمت فروش آنها نیر بالاتر است و راحت تر هم به فروش می رسند
و اما نمونه پروژه های متعدد ما بالا 1000 پروژه در سراسر استان مازندران در سایت ما در صفحه نمونه پروژه ها میتونید تماشا کنید .
نتیجه گیری
یکی از بهترین بخش های اولین خانه هوشمند ایرانی این است که شما می توانید عملیات آن را خودکار کنید. برای مثال سیستم هوشمند ما تشخیص میدهد شما از خانه خارج شدید و می تواند همه چیز را خاموش کند و یا به محض ورود شما همه چی را روشن کند مثلا چراغ ها روشن کند ،پرده ها رو کنار بزند و یک موسیقی ملایم برای شما پخش کند شما میتوانید به طور دلخواه این موارد را برنامه ریزی کنید و حتی آنها را تغییر دهید.
به طور کلی، خانههای هوشمند امکاناتی را برای کنترل و مدیریت بهتر خانهتان فراهم میکنند. از این فناوری میتوانید برای افزایش راحتی، امنیت و بهرهوری استفاده کنید. از آن زمان تاکنون خانههای هوشمند متعددی در کشور راهاندازی شدهاند که هر یک امکانات، ویژگیها و قابلیتهای متفاوتی نیز دارند. در حالی که به طور مداوم افزایش سطح آگاهی جامعه از مزیت های خانه هوشمند در ایران را شاهد هستیم.